10 tips til en balanceret kost

Små ændringer i hverdagen kan få os til at føle os bedre tilpas

Foretag en ændring ad gangen, så som at erstatte en fødevare med et sundere alternativ.

 

1. Inkludér forskellige slags grøntsager, frugt og bær i alle dine måltider, hver dag. De er rig på vitaminer, mineraler og fibre. Vælg gerne grøntsager så som kål og rodfrugter. Mindst 500 gram frugt og grønt om dagen lyder anbefalingen på.

 

2. Bælgfrugter, såsom linser, bønner og kikærter er en god måde at få fibre på. Hvis du køber dem færdiglavet eller konserveret, er det godt at skylle dem for at fjerne noget af det tilsatte salt.

 

3. Vælg fedtstoffer med en høj procentandel af umættet fedt, helst nøglehulsmærket. Udskift derfor til bedre fedtstoffer, som er baseret på vegetabilske olier. Vælg fedt med en lav andel af mættet fedt og en høj andel af umættet fedt, så som Becel.

 

4. Spis fisk og skaldyr to til tre gange om ugen. Fede fisk som laks, makrel og sild indeholder bl.a. omega-3. Vælg gerne disse fisk 1-2 gange om ugen.

 

5. Vær forsigtig med hvor meget salt du indtager og undgå at bruge salt, hvis det ikke er nødvendigt. Undgå fastfood og færdigretter, da disse ofte indeholder meget salt.

 

6. Vælg magre mejeriprodukter som skummetmælk, yoghurt uden tilsat sukker og ost med et lavt fedtindhold for at reducere indtaget af mættet fedt. Mejeriprodukter indeholder protein, calcium og andre vigtige mineraler og vitaminer.

 

7. Spis mindre rødt- og forarbejdet kød som pølser. Begræns gerne mængden til 500 g om ugen, og kun en lille del af dette bør være forarbejdet. Kød indeholder ofte en masse mættet fedt og salt, som vi skal spise mindre af.

 

8. Vælg fuldkornsalternativerne når du skal vælge pasta, brød og korn så som fuldkornspasta eller fuldkornsbrød. Fuldkornsalternativer er bl.a. en kilde til fibre og vigtige vitaminer og mineraler.

 

9. Begræns fødevarer og drikkevarer, der indeholder sukker. Vælg de søde drikkevare med omhyggelighed og nyd dem så, når du vælger at drikke dem.

 

10. Se efter nøglehulsmærket, når du køber dine fødevarer. Mærket indikerer hvilke fødevarer som er sunde, har en god fedtkvalitet, har mindre sukker og salt samt flere fibre og fuldkorn sammenlignet med fødevarer af samme type.

 

Vil du vide mere om, hvordan du kan spise sundere? Læs mere her.