Der er forskel på, hvor gode forskellige fedstoffer er

Fedt giver smag til din mad og mange ernæringsmæssige fordele. F.eks. er fedt en vigtig energikilde, hjælper med opbyggelsen af celler og beskytter vores indre organer. Der findes forskellige typer af fedt, som påvirker kroppen på forskellige måder. Derfor at det vigtigt at tænke på hvilken type fedt vi indtager.

Umættet fedt

Der findes to typer af umættede fedtstoffer: enkeltumættede og flerumættede. Hvad der adskiller dem er, hvordan de er opbygget.

 

– Enkeltumættede fedtstoffer findes i olier, der kommer fra planteriget, så som olivenolie og rapsolie samt nødder, frø og avocado.

 

– Flerumættede fedtstoffer findes i fisk, som er rige på olie som laks, sild og makrel samt vegetabilske olier fra solsikke- og hørfrø.

 

– Både enkeltumættede og flerumættede fedtstoffer findes i produkter, der er fremstillet af vegetabilske olier, som f.eks. Becel.

 

Omega 3

Omega 3 er en gruppe af flerumættede fedtsyrer med fælles udseende og struktur. Én af dem er essentiel, dvs. livsnødvendig, da kroppen ikke kan producere den selv, og vi må derfor indtage den gennem maden.

 

Den essentielle Omega 3-fedtsyre er alfa-linolensyre. Den findes først og fremmest i vegetabilske olier som raps- og hørfrøolie. Alfa-linolensyre bidrager til at vedligeholde et normalt kolesterolniveau i blodet (den gavnlige effekt opnås ved et dagligt indtag af 2 g alfa-linolensyre).

 

En anden form for Omega 3 findes i fisk, først og fremmest i fed fisk som laks, makrel og sild. Det er fedtsyrerne EPA og DHA. Disse to fedtsyrer er ikke essentielle, men de er alligevel vigtige for os, da EPA og DHA bidrager til en normal hjertefunktion. Det er godt at spise fed fisk 1-2 gange om ugen som en del af en sund og afbalanceret kost.

Mættet fedt

Generelt bør vi reducere vores indtag af mættet fedt og erstatte det med umættet fedt.

 

Mættede fedtstoffer findes i smør, ost, fede mælkeprodukter samt i fedt kød.

Transfedt

Transfedt er ikke godt for helbredet, da det øger det ”dårlige” LDL-kolesterol i blodet og reducerer det ”gode” HDL-kolesterol.

 

I Danmark får vi typisk transfedt fra naturlige kilder til transfedt som mejeriprodukter og kød fra køer og får. Der er også transfedt i fødevare, der indeholder delvist hærdet fedtstoffer f.eks. kager, bagværk, snacks mm. Helt hærdet fedtstoffer indeholder ikke transfedt.

Tips til bedre fedt i kosten

1. Udskift smør i din sandwich, madlavning eller bagning med produkter, der er baseret på vegetabilske olier som Becel.

 

 

2. Udskift fedtholdige mejeriprodukter til magre mejeriprodukter, som fedtfattig mælk, yoghurt og ost.

 

 

3. Udskift rødt kød med magert kød som kylling eller fisk som makrel, sild eller laks.

 

 

4. Læs næringsdeklarationen på dine fødevarer når du handler, så du kan vælge de produkter som har en lav andel af mættet fedt og en høj procentandel af umættet fedt.