Becel > Fagfolk > Blodtryk
Blodtryk
Artikel

Blodtryk

Fakta om blodtrykket

Hjertekarsygdom er den vigtigste årsag til sygdom og død i den vestlige verden[1]. Højt blodtryk er en større risikofaktor for iskæmisk hjertesygdom og slagtilfælde end både høje kolesteroltal og rygning[2].

  • Det er videnskabeligt bevist, at ca. 62 procent af slagtilfælde og 49 procent af hjertesygdomme i hele verden er en følge af højt blodtryk, som ligger over det optimale (systolisk blodtryk > 115 mmHg)[3]
  • Slagtilfælde er den næsthyppigste dødsårsag blandt personer over 60 år, som i de fleste tilfælde har forhøjet blodtryk
  • Forekomsten af højt blodtryk er et stort problem i Danmark ligesom i mange andre lande. Højt blodtryk optræder lige hyppigt hos kvinder og hos mænd.

At sænke blodtrykket

En lille sænkning af blodtrykket kan mindske risikoen for hjertekarsygdom betydeligt. En reduktion af det systoliske blodtryk med 5 mmHg kan nedsætte risikoen for et slagtilfælde med 20 procent og risikoen for hjertekarsygdom med 10-15 procent.[4]. 

Effekterne af ændringer i kost og livsstil

Blodtrykket er en risikofaktor, som påvirkes af ændringer i spisevaner og livsstil (se tabel 1). Alle med højt blodtryk bør rådgives omkring ændringer af livsstil, også i kombination med blodtrykssænkende medicin. At holde op med at ryge eller at undgå passiv rygning er også et vigtig livsstilsmæssigt tiltag for at sænke blodtrykket.

Forventet blodtryksændring gennem livstilsændring

Sænkning af systolisk blodtryk

Vægttab (10 kg)

5-20 mmHg

Reduktion i saltindtaget (til højst 6 g om dagen)

8 mmHg

Kost med meget frugt og grøntsager, fedtfattige mejeriprodukter og begrænset totalt fedtindhold og mængde mættet fedt

8-14 mmHg

Motion (mindst 30 minutter om dagen de fleste dage i ugen)

4-9 mmHg

Moderat alkoholindtag (2 genstande om dagen for mænd, 1 om dagen for kvinder og mænd med lettere kropsbygning)

2-4 mmHg

Kilde: (Chobanian et al 2003[5])
OBS! Disse effekter varierer fra person til person.

Referencer

1. World Health Organisation (WHO). Diet, nutrition and the prevention of chronic diseases.  Report of a Joint WHO/FAO Expert Consultation. WHO Technical Report Series 916.  Geneva, 2003.
2. Mendis S, Puska P, Norrving B editor.s Global Atlas on Cardiovascular Disease Prevention and Control. World Health Organization, Geneva 2011.
3. World Health Organisation (WHO)/International Society for Hypertension (ISH) statement on management of hypertension. J Hypertens 2003; 21:1983-1992
4. Lewington S, Clarke R, Qizilbash N.  Age specific relevance of usual blood pressure to vascular mortality.  A meta-analysis of individual data for one million adults in 61 prospective studies collaboration.  Lancet  2002; 360: 1903-13
5. Chobanian AV, Bakris GL, Black HR, Cushman WC, Green LA, Izzo JL, Jr. et al. Seventh Report of the Joint National Committee on Prevention, Detection, Evaluation and Treatment of High Blood Pressure. Hypertension 2003; 42(6): 1206-1252