Becel > Fagfolk > Hjælp dine patienter med at skabe forandringer
Hjælp dine patienter med at skabe forandringer
Artikel

Hjælp dine patienter med at skabe forandringer

Forandringer i kosten og livsstil kan være et effektivt værktøj til at sænke kolesteroltallet. Desværre synes mange, at det er svært at holde fast ved forandringerne, hvilket forringer effekten. At begynde at anvende Becel ProActiv med tilsatte plantesteroler er nemt, og denne ændring i vanerne kan på en effektiv måde bidrage til at sænke kolesteroltallet. Det er også et enkelt råd at give til patienten, samtidig med at man rådgiver omkring sund kost og livsstil.

At reducere kolesteroltallet med levnedsmidler med tilsatte plantesteroler

Det er muligt at sænke LDL-kolesteroltallet med 7-10 % i løbet af 2-3 uger med et indtag af 1,5-2,4 gram plantesteroler om dagen. Det anbefales at indtage levnedsmidler med tilsatte plantesteroler sammen med en sund kost og en aktiv livsstil.
En nem måde at opnå et optimalt dagligt indtag af plantesteroler er at vælge at spise/drikke:
 
3 portioner Becel ProActiv smørbart plantefedtstof
1 portion smørbart plantefedtstof = 2 tsk (10 g), som er nok til 2 skiver brød 
1 portion indeholder 0,75 g plantesteroler
eller
1 stk. Becel ProActiv drikkeyoghurt 
1 drikkeyoghurt indeholder 2 g plantesteroler 
 
Becel ProActiv smørbart plantefedtstof anvendes som almindeligt smør-/margarineprodukt.

Becel ProActiv drikkeyoghurt drikkes som den er, men kan også blandes med yoghurt og spises sammen med gryn.
Et stk. Becel ProActiv drikkeyoghurt indeholder 2 g plantesteroler, hvilket er inden for det optimale daglige indtag af plantesteroler. Ret praktisk, synes mange. Drikkeyoghurten bør indtages i forbindelse med et måltid for den bedste effekt.

På alle Becel ProActiv-produkter findes tydelig information om, hvad de indeholder, og hvordan de bør anvendes.

Becel ProActiv fås i supermarkedet

Becel ProActiv kan købes i almindelige supermarkeder, det gælder både margarinen og drikkeyoghurten. 

Becel ProActiv – som en del af den almindelige mad

Det er nemt at gøre Becel ProActiv til en daglig vane. Udskift din smøremargarine med Becel ProActiv smøremargarine. Produktet kan også fordeles over kartofler, pasta og varme grøntsager. På grund af det lave fedtindhold er den ikke egnet til stegning og bagning.
Becel ProActiv drikkeyoghurt er god at drikke til morgenmad eller i andre sammenhænge, men gerne i forbindelse med et måltid for optimal effekt. 

Plantesteroler har effekt på kolesteroltallet

Over 45 kliniske studier viser, at jo større indtaget af plantesteroler er, des mere falder LDL-kolesteroltallet[3,4]. Det gælder op til en mængde på ca. 2,5 gram om dagen. Ved indtag på mere end 3 gram om dagen opnås ingen yderligere mærkbar effekt[2] og anbefales derfor ikke. Det videnskabelige grundlag for plantesterolernes kolesterolnedsættende effekt er undersøgt af EFSA, den europæiske levnedsmiddelsikkerhedsmyndighed (EFSA – European Food Safety Authority). Nationale og internationale organisationer har råd om kolesterolnedsættende behandling, som omfatter råd om indtag af 2 gram plantesteroler om dagen som en del af en sund kost. 

Becel ProActiv sammenholdt med andre levnedsmidler

Ud over plantesteroler findes der et antal levnedsmidler, som f.eks. havre, som ved regelmæssig indtagelse kan sænke kolesteroltallet. Men plantesteroler har vist sig at være blandt de mest effektive midler til sænkning af kolesteroltallet.

Fed fisk har ikke nogen specifik effekt på kolesteroltallet, men har via andre mekanismer vist sig at mindske risikoen for hjertekarsygdomme ved at påvirke andre typer fedt i blodet samt blodtrykket. Fisk og fiskepålæg bør spises flere gange om ugen.

Hvad sker der, hvis man holder op med at anvende Becel ProActiv?

Hvis man har reduceret sit kolesteroltal med Becel ProActiv med tilsatte plantesteroler og derefter ophører med at bruge produktet, vil kolesteroltallet vende tilbage til det oprindelige niveau i løbet af tre uger. For en vedvarende kolesterolnedsættende effekt anbefales et dagligt indtag af plantesteroler, som en del af en sund kost og en sund livsstil. 

Referencer
1. Katan MB, Grundy SM, Jones P, Law M, Miettinen T, Paoletti R; Stresa Workshop Participants.  Efficacy and safety of plant stanols and sterols in the management of blood cholesterol levels.  Mayo Clin Proc 2003, Aug; 78(8): 965-978 Review.
2. Scientific Opinion of the Panel on Dietetic Products Nutrition and Allergies on a request from the European Commission and a similar request from France in relation to the authorisation procedure for health claims on plant sterols/stanols and lowering/reducing blood LDL-cholesterol pursuant to Article 14 of Regulation (EC) No 1924/2006.  The EFSA Journal 2009, 1175: 1-9.