Becel > Fagfolk > Kost og behandling af høje kolesteroltal
Kost og behandling af høje kolesteroltal
Artikel

Kost og behandling af høje kolesteroltal

Fakta om hjertekarsygdom

Hjertekarsygdom er den hyppigste dødsårsag over hele verden, og 17,3 millioner mennesker dør af det hvert år [1]. Antallet af ramte personer forventes at stige til 20 millioner i 2020 og 24 millioner i 2030 [2].
En tredjedel af alle tilfælde af iskæmisk hjertesygdom i verden skyldes høje kolesteroltal, som er en af flere risikofaktorer for hjertekarsygdom, og 80-90 procent af dem, som dør af hjertekarsygdom, har mindst én vigtig risikofaktor, som påvirkes af livsstilen [2]. 

Enkle ændringer i kost og livsstil kan hjælpe med til at nedsætte risikoen[2] for hjertekarsygdom. 

Spisevaner, som danner basis for et godt helbred

Forhøjet LDL-kolesterolværdi er en vigtig påvirkelig risikofaktor for hjertekarsygdom. Ved at gennemføre ændringer i både spise- og motionsvaner kan man dog påvirke sit kolesteroltal og på sigt sit helbred. Verdenssundhedsorganisationen (WHO) anbefaler følgende forholdsregler for reduceret risiko for hjertekarsygdom:

  • Spis mindre mættet fedt og transfedt – frem for alt skal det mættede fedt udskiftes med flerumættet fedt
  • Spis flerumættet fedt omega 3 og 6 fedtsyrer fra forskellige kilder 
  • Spis meget frugt og grønt – mindst 500 gram om dagen
  • Nedsæt saltindtaget til 5 gram om dagen
  • Bevæg dig, helst mindst 30 minutters motion hver dag
  • Bevar eller opnå en sund legemsvægt og kropsform

 Referencer
1. WHO Cardiovascular diseases (CVDs) Fact sheet N°317 September 2011 http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs317/en/index.html 
2. Mendis S, Puska P, Norrving B editor.s Global Atlas on Cardiovascular Disease Prevention and Control.. World Health Organization, Geneva 2011