Becel > Fagfolk > Sænk kolesteroltallet
Sænk kolesteroltallet
Artikel

Sænk kolesteroltallet

Højt kolesteroltal og risiko for hjertekarsygdom

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) forventes hjertekarsygdom at vedblive at være den hyppigste dødsårsag i de kommende årtier, til trods for, at mindst 80 procent af alle tilfælde af hjertesygdom, slagtilfælde og diabetes burde kunne undgås[1].

Forhøjede LDL-kolesteroltal er en vigtig, påvirkelig risikofaktor for sygdom i kranspulsårerne, som er den mest almindelige form for hjertekarsygdom. Ikke desto mindre har mere end halvdelen af befolkningen i de fleste lande i den vestlige verden højere kolesteroltal end ønskeligt.

Behandling af højt kolesteroltal

Der findes flere forskellige måder at påvirke forhøjede kolesteroltal på. En sund kostplan og en sund livsstil er vigtigt. Levnedsmidler med specielle egenskaber, for eksempel levnedsmidler som er tilsat plantesteroler, kan også bidrage til at sænke kolesteroltallet. Kolesterolsænkende lægemidler som statiner og fibrater er effektive for personer med kraftigt forhøjede LDL-kolesteroltal og ordineres efter lægens vurdering.

Fedt i maden

Typen af fedt, det vil sige fedtkvaliteten, påvirker kolesterolnivauerne i blodet. Et højt indtag af mættet fedt (som findes i smør, stegefedt, fede kødprodukter, postejer og bagværk m.m.) øger blodets kolesteroltal.
 
Ved at ændre kosten kan man sænke kolesteroltallet[2]. Erstat mættet fedt med enkelt- og flerumættet fedt (som findes i nødder, plantefrø, vegetabilske olier samt bløde og flydende typer af smørbare plantefedtstoffer, som er fremstillet af vegetabilske olier). Det er også vigtigt at spise fisk og fiskepålæg, som indeholder flerumættet fedt, flere gange om ugen. Reducer indtaget af transfedt så meget som muligt (som kan findes i fast food, kager, bagværk og også i fede kød- og mejeriprodukter).

Levnedsmidler med kolesterolsænkende egenskaber

Visse levnedsmidler (f.eks. havre) kan hjælpe til at sænke kolesteroltallet. Men den mest effektive måde er dog at inkludere plantesteroler eller stanoler i kosten[3]. Et dagligt indtag på 1,5-2,4 gram plantesteroler sænker kolesteroltallene med 7-10% i løbet af 2-3 uger. Der er flere risikofaktorer, som kan lede til hjertekarsygdomme, foruden højt kolesteroltal, som for eksempel højt blodtryk, overvægt og rygning, og det er vigtigt at gøre noget ved dem alle.

Påvirkningsfaktorer

Dosis eller ændring i indtag/vaner

Gennemsnitlig reduktion af LDL-kolesteroltallet

Rekommendation ved forhøjet LDL-kolesteroltal/forhøjet risiko for hjerte-karsygdom

Mættede fedtsyrer

-5% af det totale energiindtag

-5%

Reducer indtaget til <7% af den totale energimængde

Kolesterol i kosten

Reducer indtaget til <200 mg pr. dag

-5%

Reducer indtaget til <200 mg pr. dag

Legemsvægt

-5 kg

-5%

Reducer   ̴ 10% af legemsvægten

Plantesteroler

2 g pr. dag

7-10%

Indtag 2 g pr. dag

Opløselige kostfibre

5-10 g pr. dag

-5%

Øg indtaget til 10 g pr. dag

Flerumættede fedtsyrer

+5% af det totale energiindtag

-3%

Konsumer op til 10% af den totale energimængde

Referencer
1. Tolonen H, Keil U, Ferrario M, Evans A. Prevalence, awareness and treatment of hypercholesterolaemia in 32 populations: results from the WHO MONICA Project. Int J Epidemiol 2005; 34(1): 181-192.
2. Clarke R, Frost C, Collins R, Appleby P, Peto R. Dietary lipids and blood cholesterol: quantitative meta-analysis of metabolic ward studies. BMJ 1997; 314(7074): 112-117.
3. Katan MB, Grundy SM, Jones P, Law M, Miettinen T, Paoletti R; Stresa Workshop Participants. Efficacy and safety of plant stanols and sterols in the management of blood cholesterol levels. Mayo Clin Proc 2003 Aug; 78(8): 965-978. Review
4. International Atherosclerosis Society Executive Board, Harmonised Clinical Guidelines on Prevention of Atherosclerotic Vascular Disease. March 2003.
5. National Cholesterol Education Program. Executive summary of the third report of the National Cholesterol Education Program (NCEP) expert panel on detection, evaluation and treatment of high blood cholesterol in adults (adult treatment panel III). Circulation 2002; Dec 17; 106 (25) 3143-421.
6. Federal Drug Administration. Food labelling: Health Claims; Soya Protein and Coronary heart Disease; Final Rule. Federal register 1999; 64(206):57699-57733
7. Jenkins DJA, Kendall CWC, Axelson M, Augustin LSA, Vuksan V. Viscous and nonviscous fibres, nonabsorbable and low glycaemic index carbohydrates, blood lipids and coronary heart disease. Curr Opin Lipidol 2000;11:49-56.
8. Mensink RP, Zock PL, Kester ADM, Katan B. Effects of dietary fatty acids and carbohydrates on the ratio of serum total to HDL-cholesterol and on serum lipids and apolipoproteins: a meta-analysis of 60 controlled trials. Am J Clin Nutr 2003;77:1146-55.
9. Harland JI, Haffner TA. Systematic review, meta analysis and regression of randomised controlled trials reporting an association between an intake of circa 25g soya protein per day and blood cholesterol. Atherosclerosis 2008; doi:10.1016/j. atherosclerosis.2008/04.006