Becel > Hjertevenligt liv > Andre måder at påvirke kolesteroltallet og helbredet på
Andre måder at påvirke kolesteroltallet og helbredet på
Artikel

Andre måder at påvirke kolesteroltallet og helbredet på

Der er flere risikofaktorer for hjerte-karsygdom, og det er vigtigt at tage dem alle med i betragtning. For at være motiveret til at sænke sit kolesteroltal kan det være godt at vide, hvor ens tal ligger.

For at påvirke kolesteroltallet er en kombination af enkle ændringer den bedste løsning. En enkel og effektiv måde at sænke kolesteroltallet på er at inkludere plantesteroler i kosten. Becel ProActiv indeholder tilsatte plantesteroler, som sænker kolesteroltallet. En dosis på 1,5-2,4 gram plantesteroler om dagen sænker kolesteroltallet med 7-10 procent i løbet af 2-3 uger. Andre vigtige faktorer er en sund kost, en sund livsstil og fysisk aktivitet.

Benyt dig af de bedste tips for et sundere liv


Tip 1: Vær aktiv

At dyrke motion er godt for helbredet og hjælper dig med at:

 • Beholde eller opnå en sund vægt og kropsbygning
 • Beholde eller opnå et sundt blodtryk og kolesteroltal
 • Rekreere dig, håndtere stress og slappe af

Hvor meget skal jeg motionere?
Eksperterne anbefaler 30 minutters fysisk aktivitet hver dag. En rask spadseretur er ideelt, den gør dig lidt forpustet og sætter pulsen i vejret.
Derudover kan du...

 • Tage trappen i stedet for elevatoren
 • Parkere bilen et lille stykke fra dit mål
 • Stige af bussen et stop før
 • Tage en rask spadseretur før morgenmaden
 • Trampe i pedalerne på motionscykel, mens du ser TV
 • Arbejde i haven
 • Bruge en skridttæller og forsøge at tage flere skridt om dagen
 • Danse, når du hører musik
 • Føre dagbog over dine aktiviteter og forsøge at gøre lidt mere hver uge

Tip 2: Spis meget frugt og grønt hver dag

Spis rigeligt med frugt og grøntsager, som giver kroppen både fibre, vitaminer og mineraler, som er gode for helbredet. Der er meget at vælge mellem, og det er let at variere. 

Tip 3: Spis brød, kornprodukter, pasta, ris eller kartofler

Brød, kornprodukter, pasta, ris og kartofler giver energi, kostfibre samt vitaminer og mineraler. Vælg fuldkornsprodukter – fuldkornspasta, brune ris og fuldkornsbrød og groft brød. 

Tip 4: Vælg det gode fedt

Udskift mættet fedt med umættet fedt - det påvirker kolesteroltallet. 

Mættet fedt
Mættet fedt får det ”onde” LDL-kolesteroltal til at stige, hvilket på sigt er skadeligt for helbredet. Mættet fedt findes primært i fede mælkeprodukter som ost, smør, fløde samt i fedt kød og charcuteriprodukter. Mættet fedt findes også i kager, bagværk og konfekture.

Umættet fedt
Til umættet fedt hører enkeltumættet og flerumættet fedt. Flerumættet fedt (Omega 3 og Omega 6) bidrager til at bevare et normalt kolesteroltal. Flerumættet fedt findes i vegetabilske olier og smørbare plantefedtstoffer, som indeholder vegetabilske olier, samt i fed fisk. Enkeltumættet fedt findes i olivenolie, rapsolie, visse nødder og avocado.

Tip 5: Gode proteinkilder

Vælg gerne magert kød og fjerkræ i stedet for federe charcuteriprodukter. Både fed og mager fisk er gode proteinkilder. Bælgplanter som bønner og linser indeholder også protein, som kan erstatte eller supplere kødet i sammenkogte retter.

Tip 6: Spar på sukkeret

Vær forsigtig med at spise fødevarer, som indeholder meget tilsat sukker, f.eks. saft og læskedrikke, kager, chokolade og slik.

Tip 7: Pas på saltet

Kosteksperter anbefaler, at voksne højst indtager 5-6 gram salt om dagen, hvilket svarer til ca. en teskefuld. For meget salt kan give forhøjet blodtryk, så pas på:

 • Hel- og halvfabrikata, som ofte indeholder meget salt
 • Saltede og bearbejdede kødprodukter som bacon, pølse og skinke
 • Salte snacks som chips og nødder
 • Spar på saltet, når du laver mad, og salt ikke ekstra ved spisebordet 

Tip 8: Pas på blodtrykket

Få blodtrykket checket hos lægen eller sygeplejersken, hvis du ikke kender det. Højt blodtryk kan være skadeligt for hjertet og blodomløbet, men ofte giver det ingen symptomer. Vægttab og en sund kost kan bidrage til at sænke blodtrykket.

Tip 9: Vis mådehold med alkohol

Hvis du drikker alkohol, gør det da i rimelige mængder. Hvis du ønsker at holde øje med vægten, er det også vigtigt at vide, at drikkevarer med alkohol indeholder mange kalorier. 

Tip 10: Håndter stress

For meget stress kan have en negativ indvirkning på helbredet. Uanset om det er et spørgsmål om angst, panik eller en følelse af belastning på arbejdet eller hjemme, er det vigtigt at skabe nogle redskaber til at håndtere det. Her er nogle gode råd: 

 • Identificer årsagen til din stress og forsøg at finde løsninger
 • Dyrk motion. Let cykling, en rask spadseretur eller svømning hjælper til at lette spændingen
 • Giv dig tid til socialt samvær og tal med dine venner
 • Tag dig tid til at slappe af: læs, tag et bad eller lav noget sjovt
 • Husk at tage en pause, hvis det bliver for meget.
 • Prøv yoga eller anden afslapning

Tip 11: Hold styr på vægten  

Overvægt og fedme er en belastning for kroppen på flere måder. Det slider på leddene, men det påvirker også blodtrykket og sukkeromsætningen. Men helbredet påvirkes også, alt efter hvor på kroppen fedtet sidder.

Æble og pære
Hvis overvægten sidder omkring taljen, kaldes det normalt for æblefacon, og hvis den sidder omkring hofter og lår, kaldes det for pærefacon. Æblefacon indebærer en større helbredsmæssig risiko, da den påvirker blodfedt og blodtryk negativt.
 
Mål din talje og bagdel eller se dig selv i et spejl!

Langsomt, men sikkert slankere
Det er bedre at lave små forandringer, som holder på sigt, end at lave drastiske ændringer, som ikke kan holde mere end i nogle dage. Et vægttab på 5-10% giver mange sundhedsmæssige fordele, og et sundt vægttab er ca. 0,5 kg om ugen. Husk, at motion og sund kost er afgørende, hvis du skal tabe dig.