Fedt
Artikel

Fedt

Fedt er et næringsstof, som både eksperter og forbrugere taler meget om. En del af snakken går på balancen mellem de to former for fedt: ”Er det nu det mættede eller det umættede fedt, man bør have mest af?”, bliver der tit spurgt. Det er vigtigt, at du kender svaret, så du får den rigtige mængde af det gode fedt (umættet) og det mindre gode fedt (mættet). 

Du får her en kort introduktion til de forskellige typer fedt og en beskrivelse af forskellige kilder til fedt, så du selv kan spotte, hvad du får af umættet og mættet fedt:

Fedt som næringskilde 

Fedt er et energigivende næringsstof. Det betyder, at fedt bidrager til dit samlede energiindtag sammen med de andre energigivende næringsstoffer protein og kulhydrat (samt alkohol). De energigivende næringsstoffer fungerer som brændstof for din krop. Ligesom en bil skal bruge brændstof for at køre, skal din krop bruge brændstof for at fungere.

Hvad er fedt? 

Det fedt, du spiser, kaldes for fedtsyrer. Når man omtaler fedt, snakker man ofte om fedtsyrer. Det er fordi fedtstoffet triglycerid består af glycerol og tre fedtsyrer.

Fedtsyrer 

Der findes overordnet tre typer fedtsyrer:

  • mættede fedtsyrer 
  • enkeltumættede fedtsyrer 
  • flerumættede fedtsyrer 

Begreberne ”mættede og umættede fedtsyrer” henviser til den kemiske opbygning af de forskellige fedtsyrer. Når der tales om mættet og umættet fedt er det egentlig fedtsyrerne, der henvises til.

Umættet fedt 

Lad os tage det gode fedt først, nemlig det umættede fedt, der især findes i planter og fisk med forskellig andel af enkeltumættede og flerumættede fedtsyrer.

Enkeltumættet fedt finder du især i: 

  • alle planteolier, men særligt i oliven- og rapsolie 
  • plantefedtstoffer baseret på disse olier 
  • nødder, plantefrø og avocado 
  • dressinger og mayonnaise baseret på disse olier 

Flerumættet fedt finder du især i: 

  • alle planteolier, men særligt i vindruekerneolie, solsikkeolie og hørfrøolie 
  • plantefedtstoffer baseret på disse olier 
  • fede fisk som ål, makrel, hellefisk, stenbider, sild og laks 
  • dressinger og mayonnaise baseret på disse olier 

Mættet fedt

Du bør begrænse mængden af mættet fedt, da for meget ikke er godt for helbredet, for eksempel i form af et højere kolesteroltal. Det er ligeledes Sundhedsstyrelsens anbefaling. 

Mættet fedt finder du nemlig især i:

  • smør, blandingsprodukter, svinefedt og hårde stegemargariner 
  • piskefløde, creme fraiche, ost, sødmælk og andre fede mejeriprodukter 
  • kød og pålæg med højt fedtindhold 
  • kager, chips, flødeis, chokolade, palmin, friturefedt og kokos 

Synligt og skjult fedt 

Fedt kan både være synligt og skjult. Det synlige fedt, er det fedt, du bruger til at smøre på brødet, til bagning, stegning og generelt i din madlavning. Det er det synlige fedt i kød (f.eks. svinekød). Og det er produkter som spiseolier, smør, blandingsprodukter, margariner og smørbar vegetabilsk fedtstof. 

Skjult fedt er det fedt, der enten er naturligt i maden eller er tilsat under fremstilling af fødevarer. Det er produkter som avocado, nødder, ost, kød og kage. 

Både den totale mængde af fedt og mængden af de forskellige typer af fedt varierer i forskellige fødevarer. 

Al slags fedt indeholder både mættede og umættede fedtsyrer, men vegetabilsk fedt (fedt fra planteriget) indeholder generelt mere umættet fedt sammenlignet med animalsk fedt (fedt fra dyreriget). Og animalsk fedt indeholder generelt mere mættet fedt end vegetabilsk fedt.

Anbefalinger: 
Så er der sat tal på 

De Nordiske Næringsstofanbefalinger anbefaler, at dit totale fedtindtag bør udgøre 25-35% af dit samlede energiindtag. Det er samtidig en god guideline, at det mættede fedt ikke bør overstige 1/3 af dit samlede fedtindtag, mens 2/3 af dit fedtindtag bør være umættet fedt. 

I Fødevarestyrelsens kostråd om at spare på fedtet, anbefaler man at reducere mængden af mættet fedt ved at erstatte de fede mejeri– og kødprodukter med de magre af slagsen samt reducere indtaget af smør og hårdt margarine og vælge planteolier og bløde margariner i stedet.