Becel > Hjertevenligt liv > Hvad er kolesterol?
Hvad er kolesterol?
Artikel

Hvad er kolesterol?

Kolesterol er et fedtstof, som findes naturligt i kroppen, og som har flere vigtige opgaver. Ved hjælp af kolesterol produceres D-vitamin i huden, hvis man er ude i solen. Ved hjælp af kolesterol dannes også galde og vigtige hormoner. Kolesterol transporteres rundt i kroppen i blodet. Et højt indhold af kolesterol i blodet kan desværre øge risikoen for hjerte-karsygdom.

Det ”onde” kolesterol og det ”gode” kolesterol

Fedt og kolesterol transporteres rundt i kroppen ved hjælp af protein. Disse partikler kaldes lipoproteiner. Heraf findes to forskellige hovedtyper, LDL og HDL. Summen af disse udgør det totale kolesterol.
LDL-kolesterolet transporterer kolesterol fra leveren ud til kroppens forskellige væv. For meget af dette er ikke godt, da det på sigt kan aflejres i blodårerne. LDL kaldes også for det ”onde” kolesterol og bør holdes nede på et lavt niveau.
HDL-kolesterolet transporterer overskydende kolesterol fra blodårerne tilbage til leveren, som håndterer det. Dette kolesterol kaldes det ”gode” kolesterol. Mængden af HDL bør være høj.

Kolesterol og sundhed

En af de hyppigste årsager til højt kolesteroltal er et alt for stort indtag af mættet fedt. Hvis der dannes fedtaflejringer i blodårerne, kan det føre til, at årerne blokeres, og blodet får svært ved at passere. Men den gode nyhed er, at det ved hjælp af ganske små ændringer i kost og livsstil er muligt at påvirke kolesteroltallet til et lavere niveau, hvis det er forhøjet.

Få checket dit kolesteroltal

For at øge motivationen til en sundere livsstil kan det være godt at få checket sit kolesteroltal. Det kan kontrolleres ved hjælp af en blodprøve hos din læge eller sygeplejerske.

Hvad bør kolesteroltallet ligge på?

Det totale kolesteroltal bør være højst 5 mmol/liter. Hvis dit tal er højt, er det din læge, som vurderer, hvordan det skal behandles. Mange gange er det tilstrækkeligt at foretage ændringer i kost og livsstil, men nogen gange kan medicin være nødvendig.